A- Verslagen 2016

Deze pagina bevat tal van verslagen die ons werden toegestuurd door de clubs. Het zijn vaak reisverslagen, maar ook verslagen van hun aktiviteiten, die ze graag willen delen met alle ambassadors.


RAC WAREGEM OP CITYTRIP NAAR ST. PETERSBURG

24-26 juni 2016

Om de drie jaar een grote reis en daartussen ieder jaar een verlengd weekend te organiseren door een chinese vrijwilliger.

Op 24 juni vertrokken we met 21 personen voor vier dagen naar St. Petersburg waarvan iemand vertelde dat het mooier was dan Parijs. Een boottocht op de kanalen gaf ons een eerste indruk van de pracht en de praal van de stad. Een Nederlandse gids vertelde ons over het ontstaan en de geschiedenis ervan. Met een glaasje champagne en het mooie weer is de sfeer in de groep van in het beging optimaal. We namen intrek in het hotel Belmond Grand Europe. Tijdens het avondmaal in het prachtige restaurant in Jugendstil luisteren we naar een kamerorkest met klassieke muziek.

De volgende dagen bezoeken we met onze nieuwe Russische maar nederlandstalige gids Natalia de voornaamste bezienswaardigheden van de stad en omstreken.

Het Hermitage museum of Winterpaleis.  Niet alleen de collectie is bijzonder, maar ook de gebouwen met hun bijzondere architectuur. Het bevat meer dan 3 miljoen kunstobjecten. Als men ieder object gedurende 1 minuut zou bekijken heeft men ongeveer 30 jaar nodig om alles te zien (6uur per dag, 6 dagen per week). Wij hebben slechts enkele kunstwerken gezien en daarover uitleg gekregen. Nathalia had ons wel verwittigd voor de draken en vooral voor de hoofddraak. (uitleg te verkrijgen bij de voorzitter).

St Izaakskathedraal. Kerk van de opstanding van Christus (Verlosser op het bloed). Deze kerk werd gebouwd op de plaats waar tsaar Alexander II werd vermoord.

Paleis van Yussupov. Het paleis van een van de rijkste families van Rusland met één van de mooiste privé-theaterzalen van Europa. Hier gebeurde de moord op Raspoetin. Het ganse verhaal wordt uit de doeken gedaan.

Petrus en Paulus vesting. De historische kern van de stad. Deze mooie kathedraal herbergt de graftomben van de Romanov familie, de dynastie die 300 jaar over Rusland regeerde. De beiaardier is een belg.

Petrodvorets (Russische Versailles). Met de vliegboot zijn we naar de kastelen van Petrodvorets gevaren. Het paleis strekt zich met zijn grote zijvleugels wel driehonderd meter langs het klif uit en bevat galerijen, balzalen, privé-vertrekken, een kerkgebouw, staatsievertrekken, enz. Voor het Grote Paleis liggen de Grote Cascade en de Fontein van Simson. De fontein is de meest krachtige van Peterhof en bestaat uit een gouden beeld van Simson die de bek van een leeuw opentrekt. Het oorspronkelijke beeld ging verloren in de oorlog en werd gereconstrueerd.

Tijdens ons verblijf gebeurde een zwaar ongeval. Gelukkig was onze voorzitter minder gekwetst dan de wagen. Een van onze leden kreeg op een bepaald ogenblik zelfs allure van een tsaar. Onze gids zorgde ook nog voor een taverne met belgisch bier waar we de wedstrijd Hongarije-België hebben gevolgd. Natalia won tenslotte nog de pronostiek. Een bezoek ten huize van Poetin kon niet doorgaan wegens tijdgebrek van onzentwege.

De terugreis op 27 juni verliep vlot met in de valies de nodige Vodka voor de volgende vergadering in de Grand Cru. Deze Citytrip is zeker een aanrader.


RAC GOLDEN RIVER OP REIS NAAR MILAAN

24-26 augustus 2016

Na onze succesvolle clubreis naar Parijs in 2015, waar we Nello in de ochtendlijke uren hadden gebombardeerd tot nieuwe voorzitter, moesten we voor 2016 op zoek naar een nieuwe  reisbestemming. Na veel wikken en wegen, viel
de keuze op Milaan. Een reisbestemming die een goede mix biedt tussen cultuur, geschiedenis, culinaire geneugten en oenologie, … en bovendien, we hadden geluk, genoten we van  schitterend zomerweer.  Op 24, 25 en 26 augustus hebben we met onze club RAC Golden River  Bergamo, Milaan en omstreken bezocht.  14 Vlaamse ambassadors  in Noord-Italië  … buongiorno !!

Op vrijdagmorgen, bij het krieken van de dag, namen we met z’n allen het vliegtuig in Charleroi, richting Bergamo. Bij wijlen had het iets van een klasje, dat op schoolreis mocht. De 2 busjes, waarmee we ons het ganse weekend hebben verplaatst, stonden in Bergamo netjes klaar op de luchthaven.  Die dag zouden we afzakken naar  Lago d’ Iseo, om na een wandeling langs de oevers, te lunchen in restaurant l’ Approdo. Onze eerste ontmoeting met de italiaanse gastvrijheid, de schitterende keuken, de mooie wijnen en dat alles tegen een zeer acceptabele prijs. 

‘s Namiddags werden we verwacht in wijnhuis Bonfadini, waar we een degustatie kregen van Franciacorta wijnen. Deze schuimende wijnen behoren tot de beste die  Italië te bieden heeft, veel beter dan de gemiddelde Prosecco. De ruime degustatie in de tuin van  het wijnhuis onder een stralende zon, werd begeleid door een rijkelijk buffet van hapjes, charcuterie en kazen, … zodat we meer dan voldaan in de late namiddag voor het eerst naar ons hotel konden keren.

Op zaterdag stond een bezoek aan Milaan op ons programma. De busjes brachten ons tot aan de rand van de stad, waar we de metro namen naar de binnenstad. In de voormiddag brachten we een bezoek aan Castello Sforzesco,
een imposant kasteel op wandelafstand van het centrum, en in de 15e eeuw de verblijfplaats van de Sforza’s, een adelijke familie die Milaan en Noord-Italië lange tijd heeft geregeerd.  We hadden Gilles, onze wandelende encyclopedie, gepromoveerd tot gids, een taak waarvan hij zich op excellente wijze heeft gekwijt.

De namiddag hadden we geheel gewijd aan de Duomo. Het indrukwekkende  bouwwerk is absoluut de moeite
waard, een must-see voor elke bezoeker van Milaan. Ook het bezoek aan het dak is absoluut de moeite waard

Wie op reis is in Noord-Italië en vergeet om Bergamo te bezoeken, is niet goed bezig. Bergamo is een schitterende stad. De funicolare bracht ons in enkele seconden naar  de città alta, die met zijn pittoreske steegjes en pleintjes, een absolute aanrader is.  In deze middeleeuwse oude stad is de tijd blijven stilstaan en werden heel wat gebouwen in hun
oorspronkelijke staat  bewaard. We hebben er ook schitterend gegeten, da Franco. Che bella l’ italia !

Moe maar  voldaan, zeker op culinair vlak, keerden we op zondagavond terug naar België. Tijd om na denken over onze volgende reisbestemming.


RAC GOLDEN RIVER GOES CLASSIC

31 oktober 2016


Reeds voor de 3e maal in 5 jaar tijd, organiseerde onze club op 13 oktober Grensklassiek, een klassiek concert, dat stilaan een reputatie verwerft in de wijde omgeving van Zuidwest-Vlaanderen. We hadden reeds heel wat geleerd uit de vorige edities, en dit jaar wilden we het nog wat grootser aanpakken. Een grote affiche, topmuzikanten, een gedegen organisatie, en bijgevolg dus ook een ruimer  publiek.

Dit jaar kozen we voor het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart, een meesterstuk uit de klassieke muziek, gebracht door het Orlandusensemble uit Oostende en Via Vocis.  Niet minder dan 280 gasten, waaronder toch heel wat Ambassadors uit de regio,  vonden de weg naar de Sint-Vedastuskerk in Menen.

Met grote tevredenheid blikken we terug op deze editie en we zien al uit naar een mooie affiche voor 2018.

Nikolaas Vuylsteke


BEKER VAN DE GOUVERNEUR 2016Naar jaarlijkse gewoonte werd in ons gouvernement de beker van de gouverneur georganiseerd. Dit is een ideaal middel om met de collega’s in contact te komen mocht er weer zijn.

Op uitnodiging van RAC Geel verzamelden : 9 leden uit Antwerpen, 1 uit Leuven,  geen Leuven ladies, 4 leden van Hasselt en 10 leden uit Geel samen met 4 vertegenwoordigers van het nationaal bestuur onder aanvoering van voorzitter Dirk Van Maele in De Kruimel te Geel voor ‘City-Golf’

Een ideale uitvalsbasis voor een sportief treffen, waarbij het toeristische aspect gekoppeld werd aan een sportieve evenwichtsbalans.

Zelfs leden met een golfverleden moesten soms toezien hoe sterk bepaalde spelers uit de hoek kwamen. Op objectieve wijze werden de scores genoteerd en de winnaar berekend.

Bij het begin van een heerlijk menu werd de winnaar bekend gemaakt. Jo Habils als enige deelnemer van RAC Leuven zette een grandioze score neer en kon de beker mee naar huis nemen, zodat Leuven voor de derde keer in 20 jaar winnaar is.

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn en tafelgesprek met vertegenwoordigers van de verschillende clubs.

Tot volgend jaar in Leuven. 

Wij zien er naar uit.

Tejo


KOOKWORKSHOP RAC YAZAMIT

12 mei 2016

Iedereen nodigde voor die avond een vriendin uit om met een gezellige bende een kookworkshop te volgen in Lichtervelde. We kregen de deskundige uitleg en demonstratie van Marceline.

Gepassioneerd vertelde ze ons het verloop van de avond. We hielpen haar ook, waar mogelijk, en dat vlotte bij de ene al wat meer dan bij de andere.

Als kers op de taart konden we nog van onze uitstekende menu genieten. Bovendien leerden we ook nieuwe mensen kennen. Een geslaagde avond…


RAC GEEL OP REIS NAAR KRAKAU

12 mei 2016

Verzamelden de Ambassador’s van Geel  in de vertrekhal van de luchthaven van Charleroi. Namen deel: Dirk en Greet, Jo en Chris, Geert en Katarina, Ludo, Filip, Den Bolle en Stoffel.

Om 6u40 vertrok de vlucht  FR6728 van Ryanair naar Krakau Polen en om 8u45 landden wij op de luchthaven  van Krakau. We werden opgewacht door autoverhuur Avis waar we een mini bus en midden klasse auto meekregen.

Eerst werd er halt gehouden aan NOWA HUTA wat nieuwe staalfabriek betekent. Na de tweede wereldoorlog viel Polen lange tijd onder het communistische Sovjet regime. In Krakau leverde dat op veel verzet  onder de intellectuelen en de studenten in de stad. Om daaraan tegengewicht te bieden liet de overheid aan de rand van de stad een enorme arbeiderswijk, naar communistisch model bouwen. Dan werd de wijk Nowa Huta. In deze wijk werd ook de grootste staalfabriek van Polen gebouwd.

Rond 12u een lunch pauze in een typisch Poolse taverne. Een dagschotel aan zeer democratische prijzen, 6,00€ all-in. Vervolgens werden we opgewacht door de gids voor een bezoek aan het kasteel Wawel. Dit is het hoogste punt van Krakau en het meest spectaculaire middeleeuwse kasteel van Europa. We genoten van dit majestueuze gebouw, maar ook van het schilderij van Leonardo Da Vinci’s “De dame met de hermelijn”.

Na het bezoek aan het kasteel deden we nog een rondvaart op de Wisla. Tijdens de rondvaart zagen we de kerk Sint Salvator, het klooster van de zusters Norbertan, de Margriet kerk en andere hoogtepunten van Krakau. Rond de klok van 17u reden we richting hotel. De auto’s werden geparkeerd en we checkten in, in Hotel Andel’s by Vienna House Cracow

We namen het avondmaal in het restaurant van het hotel en zakten daarna af naar de bar om de dag af te sluiten. RAC sloot de bar.

Dag 2: ingezet met een uitgebreid ontbijt. Om 11u30 hadden wij een afspraak met Monika, onze gids, die ons de stad liet zien en uitleg gaf over de verschillende gebouwen en musea. Wij bezochten de Mariakerk, het Reynek museum , de universiteit . De joodse wijk met afsluiter het bezoek aan Schindler’s fabriek en het ghetto daarrond. De dag werd afgesloten met een dinner in een typisch joods restaurant, Ariel met jiddische Klesmer muziek. Uiteraard werd de hotelbar gesloten door RAC Geel.

Dag 3: na het ontbijt reden we met onze auto’s naar de zoutmijn Wieliczka waar we om 10 u rendez-vous hadden met de gids. We daalden met trappen af tot -150 meter. Deze zoutmijn is werelderfgoed van UNESCO. Gedurende dit 4 uur durend bezoek konden we het houtsnijwerk, de zoutstenen, het ondergronds museum en de uitgebeitelde kapellen bewonderen. Na het bezoek reden we terug naar ons hotel. We hadden een vrije namiddag. Onze dames konden gaan shoppen in de Galeria Krakowska en de mannen genoten van een frisse Piwo. Voor het avondeten hadden we gereserveerd bij POD NOSEM. Een gezellig restaurant met een moderne Poolse keuken. De diehard ‘s onder ons zakten door tot in de vroege uurtjes.

Dag 4: om 10 uur werden we afgehaald  voor een bezoek aan Auschwitz. We bezochten  het Stammlager Auschwitz en het Vernichtungslager Auschwitz II Birkenau ( commentaar overbodig). Het laatste avondmaal werd gereserveerd in restaurant Wierzynek. Dit historisch gebouw dateert uit de middeleeuwen en is beroemd om het grote huwelijksfeest in 1364, waarbij de kleindochter van koning Casmir III van Polen, Elisabeth van Pommeren, trouwde met Keizer Karel IV. Na nog een poescafé op een gezellig terras op de grote markt, keerden we terug naar de hotel waar we naar gewoonte de bar sloten.

Dag 5: om 6u uitchecken en vertrek naar luchthaven Krakau. Afleveren voertuigen bij Avis en in-checke voor vlucht FR6729 Ryanair naar Charleroi waar we om 10u45 terug voet op Belgische bodem zetten.


RAC IZEGEM LADIESPRE SKI PARTY

19 november 2016

Naar jaarlijkse gewoonte sloegen de Ambassador Ladies van Izegem terug de handen in elkaar om een feest te organiseren.

Na veel gebrainstorm over wat, wanneer en waar kozen we voor een winters thema en werd de Pré-Skiparty een feit. Op 19 november werd ’t Tof Steedje in Hooglede dan ook omgetoverd tot een heuse après-ski bar. Geen grote drukdoenerij maar gewoon een hoop gezelligheid met leuke mensen samen want is dit niet wat echt telt in het leven? Hiermee komen we meteen op één van de basisdoelen van onze organisatie. Vriendschap!

De zaal werd omgetoverd tot een echte winterstübe met kerstbomen, ski’s, rendieren en schnappsbar. Alle gasten waanden zich meteen in een winterse chalet in de bergen. Iedereen werd voorzien van een passende apéro met heerlijke ovenwarme camembert, lekkere paté en nog veel meer hartige hapjes. Daarna werd alles gevolgd door een warm winters gerechtje.

Na een gezellige maaltijd werd het geheel overgoten met leuke après ski-muziek van onze DJ en live zangtalent. Dit zorgde dan ook meteen voor de nodige ambiance zoals we jaarlijks wel gewend zijn!

Terwijl het buiten een koude, kille en natte nacht werd, was het bij ons een zeer gezellige warme avond en nacht.

Zo zie je maar dat we een goed gevuld 2016 konden afsluiten met een warme winterfuif. Wij kijken alvast uit naar een even geslaagd Ambassador jaar in 2017.